Søde druer

Frankrig

  2009 Sémillon, Sauvignon Blanc, Castelanu de Luduiraut, Sauternes, Graves, Bordeaux, Frankrig Gl.80,- fl.440,-  
Denne flotte sauternes kommer fra Sauterneområder, der er en af de fem tilladte kommuner i Graves. Her løber floderne Ciron og Garonne der sender morgentåger ind over vinmarkerne. Dette medfører den ædle råddenskab på druerne, botrytis cinerea. Disse himmelske druer giver denne smagfulde og sødmerige vin. Druerne Sémillon og Sauvignon Blanc høstes over flere gange da man kun ønsker de druer der er helt perfekte til fremstilingen af denne dessertvin. Vinen har bouquet af moden fersken, søde mandler samt lys honning.

Anbefales til fedmefulde retter, kraftige oste samt søde desserter

   

 

   
 Pineau des Charentes Ruby, 10 ans, Château de Beaulon, Cognac, Frankrig Gl.90,-  fl.790,-  
Den kendte Vin de Liqueur fra Cognacdistriktet ved navn Pineau des Charentes er en blend af 1/3 del cognac samt en mistelle af lokal herkomst, og derefter lagring i minimum 5 år på træfade. Rød Pineau des Charentes er tilsat en 10 års lagret Cognac samt den ugærede druemost af 85 % Cabernet Sauvignon samt Cabernet Franc og 15 % Merlot. Farven er dyb rød med nærmest sort glød. Bouquet af solmodne kirsebær, kanel og mokka. Smagen er delikat, sødmefuld og minder om en Ruby Vintageport. 

Anbefales til desserter med chokolade, nødder og karamel, kraftige oste eller som ledsager til en god kop kaffe.

   

 

   
 Pommeau de Normandie, Château du Breuil, Calvados, Normandiet, Frankrig Gl.70,-  fl.590,-  
Denne kendte Vin de Liquere fra Calvadosdistriktet ved navn Pommeau de Normandie er en blend af 1/3 del calvados samt en cider af lokal æblemost. Æblerne til denne mistelle er modnet i op til 3 uger efter plukning inden de presses. Herefter produceres en cider der tilsættes en calvados med et alkoholindhold på 65 %, hvilket standser mostens naturlige gæring. Den blandede most lagres nu på små franske egetræsfade i min, 5 år. Denne søde mistelle har en mørke strågule farve og gennemtrængende toner af æbler og karamel samt et hint af vanilje fra den lange lagring på egetræsfade.

Anbefales til desserter med frugt, karamel og vanilje samt kraftige oste eller som ledsager til en god kop kaffe

   

 

   
 2008 Banyuls, M. Chapoutier, Tain l’Hermitage, Rhône, Frankrig   ½ fl.430,-  
Bandyls er en af Frankrigs mest komplekse vins doux naturels, der dyrkes på terrasser over middelhavet i det sydlige Roussillon ved Rhônedalen. Juvelerne er en lille eksklusiv serie af enkelt marksvine fra de mest prestigefylde områder, de såkaldte Sélections Parcellaires. Hoveddruen bag denne pragtfulde vin fuld af frugtsødme er Grenache Noir. Banyuls ”Terra Vinya” er Chapoutiers bedste Banyuls. Den laves kun i de bedste årgange fra vinstokke på mellem 60-80 år og lagres 18-36 måneder på barriques. 

Anbefales til desserter med chokolade eller nødder samt kraftige oste eller som ledsager til en god kop kaffe

   

 

   

Italien

 

 Moscato d’Asti, DOC, Vallebelbo , Piemonte, Italien Gl.60,-  fl.290,-  
Denne meget let mousserende vin er lavet på ren moscatodruer og har en bevidst alkoholindholdet blot 5,5 %. Dette giver vinen et restsukkerindhold i flasken på hele 100 gr. pr. liter. Vinen er således sødmefuld og med et intens præg af moscato krydderi. Smagen er blomsterrig, krydret og enormt delikat.

Anbefales til frugtbaserede desserter

   

 

   

Østrig

 

 Eiswein, Weingut Rudolf Payer, Neusiedlersee, Burgenland, Østrig   ½fl.390,-  
Denne Eiswein er produceret på druerne Grüner Veltliner & Welschriesling. Vinen har en blød og næsten karamelagtig smag. ”Hemmeligheden” bag tilblivelsen af Eiswein ligger i plukningen af druer, der foregår ved 7 graders frost. Under presningen af de frosne druer er det muligt at skille vandet fra den rige og koncentrerede most. De helt specielle vejrhold er langt fra til stede hvert år, og derfor produceres Eiswein kun ca. hvert 3. år. 

Anbefales til desserter, fedmefulde retter samt kraftige oste

   

 

   

Portugal

 Ruby Port, Bin 27, Fonseca Guimaraens, Douro, Portugal    Gl.70,-
½fl.200,-
fl.350,-
 
Denne 4 år gamle portvin er opkaldt efter dens karakteristiske rubinrøde farve. Vinen er lavet på druerne Tinta Roriz, Touriga Nacional samt Malvasia. Denne Portvin er den friskeste af alle røde portvinstyper med bouquet af røde bær, rosiner, svesker samt brændte mandler. 

Anbefales til desserter med chokolade og nødder samt kraftige oste eller som ledsager til en god kop kaffe

   

 

   
 1998 Quinta Do Panascal Vintage, Fonseca Guimaraens, Douro, Portugal    fl.1090,-  
Denne Quinta port er lavet ved en sammenstikning af vin fra flere forskellige ejendomme, også kaldt Quinta´er. Vinene kommer fra Fonseca´s bedste Quinta´er i gode årgange og er lavet af de traditionelle portvins druer. Vinen lagres i 2 år på port piber hvorefter den ligges til flaskelagring. Vinen er drikkemoden efter 10-12 år men tåler gerne en længere lagring. Efter den lange flaskelagring udvikler vinen sig til en meget afrundet og blød port med mild tannin og langvarende bouquet af solmodne mørke bær samt finer og sød farin.

Anbefales til desserter med chokolade og nødder samt kraftige oste eller som ledsager til en god kop kaffe Dekantering anbefales pga. bundfald.

   

 

   
 Henriques & Henriques Madeira Finest Medium Rich 5 years, Portugal – Madeira Gl.50,- fl.390,-  
Denne halvsøde madeira er produceret af 80 % Tinta Negra Mole og 20 % Bual druer, vinen er lagret i 5 år på egetræsfade har en flot ravgul farve med et gyldent skær samt en delikat bouquet af tørrede frugter og strejf af vanilje fra den lange fadlagring. Smagen er af tørrede frugter, brændte mandler samt let krydderi. 

Anbefales til desserter med chokolade, karamel og frugt samt kraftige oste eller som ledsager til en god kop kaffe